Igény és megoldás tárháza végtelen, de a használati funkció befolyásolja a megjelenését. A kert koncepciójába már a tervezés során bele kell illeszteni a burkolatok helyét. A koncepció és ház megjelenése iránymutató az anyagválasztásnál, a terhelhetőségi igény pedig a műszaki tartalomnál.

Az utak a kert fontos pontjait kötik össze, az összefüggő burkolatok pedig a pihenés helyéül szolgálnak.

A szilárd burkolatok jellemzően terhelhetőek, biztonságos és kényelmes használatot eredményeznek, viszont kiterjedt alépítményt igényelnek. Anyaghasználat szempontjából készülhet előre gyártott betonelemből, természetes kőből akár fából is. Megkülönböztetünk szórt, esetleg stabilizált szórt burkolatot is. A természetközeli megjelenésével lágyabb hatást érhetünk el. Ha belegondolunk, hogy a növények között sétálni mennyivel meghatóbb a szórt kavicsburkolaton, mint egy betonon, érthető az érvelés. A gyepfelületen átvezető tipegő alkalmazása jó megoldás, sőt még ügyes struktúrát is ad a zöld felületben, de nagyon gyakori használatra nem a legjobb megoldás.

A burkolatok megjelenésére számos lehetőség van, éljünk is ezzel a sokrétűséggel. A tervezéskor nagyon sok tapasztalattal, információval tudjuk ellátni az arra számot tartókat.