Sziklakert

A sziklakert joggal nevezhető slágerterméknek. Szinte mindenki fejében megfogalmazódik az igény. Talán már fejben el is képzelte a helyét, vagy a házépítési hiányosságából adódó „seb” eltüntetését várják tőle.

Azonban a sziklakert ennél bonyolultabb, összetett élőhely. Elsősorban a növényekről szól: megtervezett, egymással színben, formában harmonizáló, ám mégis sokszínű élőhely kövekkel díszítve. A sziklakertnek minden esetben a természetet kell másolnia, valódi élőhely benyomását kell keltenie.

A szívemhez a tájképi sziklakert áll a legközelebb. Ebben fogalmazódik meg számomra leginkább a mindannyiunk által már látott sziklakibúvásos forma. A földbe süllyesztett sziklák a víz erózióját szemléltetik, amik közül a növények próbálnak utat törni maguknak. A sziklák csak a növények közül feltűnve, szinte kibújva mutatják arcukat.

Persze a kertünkben nem szükséges hűen megformálni egy valódi élőhelyet, mert egy picit egysíkú és unalmas lenne. A méretükben, környezeti igényükben egymáshoz hasonló, ám sokszínű növénykombináció megfelelő választás.